Hoe kun je kinderen beter laten communiceren? – Opvoedingstips

Geplaatst op

Leren praten is een proces dat al begint na de geboorte. Baby’s vangen immers direct klanken en geluiden op. Zodra ze twee jaar oud zijn kunnen de meeste kinderen al woordjes formuleren om te aan te geven als ze iets willen. Als ouder speel je natuurlijk een enorm belangrijke rol in het stimuleren van de taalontwikkeling. In deze blog kijken we naar een aantal dingen die je kunt doen om de taalontwikkeling te stimuleren.

Het eerste jaar

In het eerste levensjaar verandert er een hoop bij de baby. Wat je kunt doen om de taalontwikkeling te stimuleren verandert dan ook in die periode. Zo is het goed om in de eerste maanden voornamelijk te praten terwijl de baby in de buurt is en af en toe te zingen. Daarbij is het belangrijk om ook periode van rust en stilte te hebben, dus niet met een tv of radio aan. Zodra je baby tussen de 3 en 6 maanden kun je actiever tegen de baby gaan praten. Imiteer daarnaast de geluiden die je baby maakt. Als je merkt dat de baby het woord dat je zegt na te doen, herhaal het dan. In de volgende maanden kun je het beste simpele vragen stellen, zoals ‘wie ben ik?’ en het antwoord ook zeggen.

Het tweede jaar

In het tweede jaar merk je dat je baby beter vragen en instructies kan begrijpen en in sommige gevallen ook beter kan antwoorden. Je kunt bijvoorbeeld simpele instructies geven als ‘raak je neus aan’. Als je kind het begrijpt zal hij dit doen. Doe dit ook met vingers, tenen, oren en ogen. Langzaam maar zeker wordt je kind steeds beter in het begrijpen van je vragen. Op een gegeven moment zal je kind dan ook zelf woorden combineren om aan te geven dat hij iets wil. Het is goed om in dat geval de vraag te herhalen in een volledige zin. Daarbij is het verstandig om regelmatig voor te lezen en je kind duidelijk te maken hoe letters klinken en hoe ze eruit zien.

Het derde jaar en later

In het derde jaar kan het hard gaan met de taalontwikkeling. Hij zal in staat zijn om meerdere woorden te combineren tot simpele zinnetjes en zal dan ook simpele vragen kunnen beantwoorden met zijn eigen woorden in plaats van door alleen te wijzen. Je kunt je kind helpen door vragen te blijven stellen, vooral als het open vragen zijn. Zo stimuleer je je kind om zinnen te formuleren in het antwoord. Het is hierbij goed om suggesties te geven als je ziet dat het niet helemaal vanzelf gaat. Daarbij moet je blijven onthouden dat kinderen spelenderwijs leren. Mocht je in deze leeftijd of na het vierde jaar tegen problemen aanlopen in de taalontwikkeling, dan is het soms verstandig om een logopedist in te schakelen. Zij kunnen al bij kinderen op jonge leeftijd zorgen dat het maken van bepaalde klanken op een goede manier wordt aangeleerd. Een voorbeeld van een logopedist voor kinderen is De Praatmaatgroep. Zij verzorgen logopedie in Arnhem, Apeldoorn, Groningen en nog meer steden voor zowel jonge kinderen als volwassenen. Daarbij kunnen ze ook ouders meer tips geven om de ontwikkeling verder te stimuleren!

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site lees je tal van interessante artikelen over opvoeden.

Contactgegevens

Via info @ opvoedenmetplezier.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden