Bewegen en sporten is gezond, zo ook voor je kind. Turnen ziet er altijd erg imposant uit, met alle rollen, springen, draaien en zwaaien op de turnmat of de verschillende toestellen. Misschien wilt je kind wel op turnen doordat hij of zij de balk op gym erg leuk vindt of na het zien van de olympische spelen. Maar hoe oud moet je kind bijvoorbeeld zijn om te mogen turnen? En wat zijn de verschillende turn varianten?

Leeftijd

Turnen kan al vanaf het eerste levensjaar van je kind. Uiteraard zitten koprollen en salto’s er dan nog niet in, maar wel kan je kind aan de slag met het rollen van ballen, het balanceren op bankjes of kruipen over hindernissen. Turnen is een erg intensieve sport, maar wordt altijd afgestemd op de leeftijd en de conditie van je kind. Niets moet, alles mag. Wil je je kleintje in de gaten houden? Bij sommige turnverenigingen kun je op ouder-kind-turnen gaan. Vanaf een jaar of twee tot vijf krijgen de kids wat complexere oefeningen en wordt verbetering op hun vaardigheden gemotiveerd. Vanaf ongeveer 6 jaar raakt je kind al wat meer gewend en vertrouwd met de verschillende toestellen en bewegingen. Je kind zou dan ook al op de evenwichtsbalk kunnen oefenen. 

Fysieke, mentale en sociale vaardigheden

Met turnen bevordert je kind fysieke, mentale en sociale vaardigheden. Turnen verbetert de conditie, het evenwicht en versterkt de spieren. Ook hun doorzettingsvermogen wordt op de proef gesteld. Een perfecte acrobatische beweging heeft veel tijd en oefening nodig. Ga met je kind langs Thelittlegym om te turnen in Amsterdam.

Vloerturnen en toestelturnen

Turnen bestaat in de basis uit toestel- en vloerturnen. Hiermee oefenen ze zwaaioefeningen, statische oefeningen en krachttrainingsoefeningen. Als je kind het leuk vindt, dan kan hij of zij zich verder ontwikkelen in deeldisciplines, zoals algemene gymnastiek en ritmisch gymnastiek. 

Pin It on Pinterest