Welke verzekering moet ik afsluiten voor een baby?

Geplaatst op

Je hebt een baby op komst. Wellicht wel de meest ingrijpende verandering in je leven. Alle voorbereidingen zijn getroffen. De kamer is geverfd en ingericht, de kinderwagen is gekocht en alles is al helemaal geregeld voor de bevalling. Toch ben je dan nog iets kleins vergeten, namelijk de verzekering. Niet zo gek met alles wat er al geregeld moest worden. Om het je wat makkelijker te maken leggen we hieronder uit welke verzekering jij voor je baby nodig hebt.

Geen eigen verzekering

Laten we gelijk één ding verduidelijken. Het is niet nodig om een aparte verzekering voor je baby af te sluiten. Kinderen zijn tot hun achttiende altijd meeverzekerd met de zorgverzekering van één van de ouders. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is jouw kind op de verzekering bijschrijven. Het kind wordt dan meestal bij de ouder met de meest uitgebreide verzekering gezet. Zo geniet het kind ook van een uitgebreide verzekering.

Raadpleeg je zorgverzekering

Er hoeft dan geen aparte verzekering afgesloten te worden voor de baby, maar toch moeten er op een aantal zaken gelet worden. Bijvoorbeeld dat je gebonden bent aan een termijn om je pasgeboren kind op een verzekering bij te schrijven. Dit moet namelijk altijd binnen 4 maanden na de geboorte. Eventueel kun je hierover van te voren de verzekeraar alvast raadplegen, om het proces te versnellen.

Daarnaast doe je er goed aan om je eigen zorgverzekering nog eens goed onder de loep te nemen. Waar ben je nu allemaal voor verzekerd? In de basisverzekering heb jij recht op een bepaalde vergoeding, bij de geboorte van een kind. Zo heb je recht op vergoeding van de kosten voor de bevalling in het ziekenhuis. En heb je recht op vergoeding van een bepaald aantal uren kraamzorg. Maar wat nu als er extra kraamzorg nodig blijkt te zijn? Of als er speciale behandelingen nodig zijn? Je wilt natuurlijk niet ook nog voor financiële verassingen komen te staan.

Gelukkig geeft vrijwel iedere zorgverzekeraar duidelijk aan waarvoor je verzekerd bent. Voor kraamzorg wordt er altijd het aantal uur of werkdagen aangegeven. Eventueel kun je extra uren laten bijverzekeren. Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om de uren later zelf in te kopen.

Uitvaartverzekering

Het is niet nodig om een uitvaart verzekering voor je baby af te sluiten als je zelf al een uitvaartverzekering of begrafenisverzekering hebt. Je baby is bij veel verzekeraars namelijk direct meeverzekerd. Het is wel belangrijk dat je even doorgeeft aan de verzekeraar dat je een kindje hebt gekregen, zodat ze hiervan op de hoogte zijn.

Wijzigen naar jouw wensen

Dit punt verschilt nog weleens per verzekeraar. Sommige verzekeraars geven je de optie om de verzekering tijdens de zwangerschap te wijzigen. Dit is wel zo handig als je er tussendoor je wensen nog wilt veranderen. Voordat je zwanger wordt is het verstandig om te kijken wat de mogelijkheden zijn bij jouw zorgverzekeraar. Als tussentijds wijzigen voor jou een pré is, dan kun je altijd nog ervoor kiezen om naar een andere zorgverzekeraar te gaan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site lees je tal van interessante artikelen over opvoeden.

Contactgegevens

Via info @ opvoedenmetplezier.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden