Hoe zorg ik voor de tanden van mijn kind?

Geplaatst op

Goede zorg voor de tandjes van een baby begint al voordat de eerste tand verschijnt. Alleen omdat je de tanden niet kunt zien, wil nog niet zeggen dat ze er niet zijn. In deze blog lees je hoe je de tanden van je kind moet verzorgen.

Tandzorg in de eerste jaren

Bij de geboorte heeft een baby 20 melktanden, waarvan sommige volledig ontwikkeld zijn in de kaak. Voordat de tanden doorkomen strijk je met een schoon en vochtig washandje over het tandvlees om schadelijke bacteriën te verwijderen. Wanneer de tandjes doorkomen, poets deze dan met een babytandenborstel. Gebruik water en een klein beetje fluoridetandpasta (ongeveer zo groot als een rijstkorrel). Wanneer de twee tandjes van de baby elkaar raken, kun je beginnen met het flossen. Bij een leeftijd van twee jaar moet je kind leren spugen tijdens het poetsen. Kinderen van drie jaar en ouder gebruiken een hoeveelheid fluoride pasta ter grootte van een erwt. 

Wanneer moet mijn kind naar de tandarts?

Aangeraden is om kinderen voor hun eerste verjaardag een bezoekje te laten doen aan de tandarts. Bij dit eerste bezoek zal de tandarts de juiste poets- en flos technieken uitleggen en een aangepast onderzoek doen terwijl de baby op schoot zit. Door deze bezoeken worden niet alleen problemen opgespoord, maar went het kind ook aan het bezoeken van de tandarts. Ook tandartspraktijk bos en lommer is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen.

Hoe worden gaatjes voorkomen?

Gaatjes ontstaan wanneer bacteriën en voedsel dat achterblijft op de tanden, niet worden weggepoetst. Zuur verzamelt zich op een tand en verwacht het glazuur totdat er een gaatje ontstaat.

–       Begin vroeg met goede poets gewoonten. Leer je kind minstens twee keer per dag te poetsen en regelmatig te flossen

–       Zorg voor voldoende fluoride. Regelmatig gebruik van fluoride maakt het glazuur harder, waardoor zuur moeilijker kan doordringen.

–       Beperk of vermijd bepaalde voedingsmiddelen zoals suiker. Die kunnen het glazuur aantasten en gaatjes veroorzaken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site lees je tal van interessante artikelen over opvoeden.

Contactgegevens

Via info @ opvoedenmetplezier.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden